Čipčie (926 m n. m.)

Vrch Čipčie ma vždy zaujímal a za svojich 26 rokov som na ňom bol len raz. Keďže je teraz vo svete pandémia a voľného času veľa a ešte k tomu sa už mesiac nachádzam pár kilometrov od obce Turie nezostávalo nič iné, ako sa s partnerkou dohodnúť a jedného pekného rána sa vybrať na vrch Čipčie. 

Prvá úloha bola jednoduchá, ale zároveň aj náročná a to nezabudnúť si ochranné pomôcky na pohyb v obciach. Našťastie sme všetko potrebné mali v aute, tak nebol dôvod sa strachovať. Ked sme prišli do bce Turie, kde sa začínal náš výstup, tak tam nebolo nikoho, ale po pár minútach sa chystania pri aute prišlo cca 6 ľudí a jeden pes. Čudoval som sa, že jeden pár mal svoje zdravie .. no veď všetci vieme kde. 



Radšej sme sa dohodli, že na začiatok dáme rýchlejšie tempo nech si spravíme nejaký časový odstup od ľudí. Prvé metre sa išli pekným a aj čistím lesom, kde bolo príjemné. Teplota ideálna na tričko dlhým rukávom a dlhé gate, ale čím sme sa dostávali vyššie, tak aj teplota sa menila. Možno si poviete, že chladnejšie, ale tento krát nie. Boli tam úseky, ktoré pripomínajú stúpanie do neba a vďaka tomu bolo teplejšie a teplejšie. 





Ale príchod nahrebeň sme dali ani nie za 30 minút a už zostávalo zdolať posledné stúpanie a budeme na mieste. Prišli sme hore a žiadny ľudia. Lavička ktorá sa nachádza na vrchole bola len pre nás. Tak sme si sadli a kochali sa krásnym výhľadom na Martinské Hole, Rajeckú Dolinu, Súľovské Skály v diaľke a pod. Až o niekoľko minút prišla prvý skupinka, ktorej sme  utiekli ešte dole. 



Hore sme si dobre oddýchli a vychutnali to krásne teplé počasie. Ale čas nepustí a chuť na dobré jedlo, ktoré nás čakalo doma na obed nás donútilo sa postaviť a vybrať sa dole. Nechcelo sa nám ísť tou istou cestou dole, tak preto sme vybrali druhú cestu (okruh) ktorou sa dostaneme na miesto, kde máme odparkované auto. Musím uznať, že tento zostup ubehol rýchlo a boli tam miesta, skade bol krásny pohľad na mesto Žilina, Hrad Lietava a okolie. 









Určite odporúčam každému ísť na vrch Čipčie, nie je to žiadna náročná túra ani časovo dlhá, ale aj tak Vám ponúkne krýsny dník v prírode a pekné výhliadky.  



Komentáre