Javorníky

Jeden novembrový víkend sme sa s priateľom rozhodli, že navštívime pohorie Javorníky. Cesta bola príjemná, regionálnym vláčikom sme dorazili do Považskej Bystrice, z ktorej sme sa vydali miestnym spojom do dedinky Papradno konkrétne časti Podjavorník. 

Nasledujúce hmlisté a veterné ráno sme sa vybrali na turistiku. Prekvapila nás prudká stúpačka hneď v úvode, no i krása pomíňajúcej sa jesene. 




Turistický chodník poznačený ťažbou dreva, miestami pripomínal bahenné kúpele. Nasledovali sme žlté značky do čoraz nižšej viditeľnosti, čo nás však neodradilo. V oblasti chrbátnice pohoria sme sa napojili na cyklotrasu značenú červenými značkami. Pokračovali sme východným smerom k Veľkému Javorníku (1 701 m n. m.). 






Prekvapila nás hojnosť plodov kyslých pôd v neskorom čase i množstvo turistov brázdiacich chodníky spoločne s nami. Po dosiahnutí prvého cieľa a krátkej občerstvovačke sme sa vydali po chrbátnici späť k Malému Javorníku (1 019 m n. m.).






Z Veľkého Javorníka sme sa vrátili inou trasou, po modrej značke. Hoc nám Javorníky ukázali svoju odvrátenejšiu tvár, nič to nemení na veci, že sa určite do nich vrátime.




Komentáre